Nemzetközi együttműködés

A legtöbb környezetvédelmi probléma határokon átívelő jelleggel bír, sok pedig az egész világot érinti. Ezekkel hatékonyan csak nemzetközi összefogás keretén belül lehet foglalkozni. Az egész világot érintő kérdések közül az EEA kiemelten kezeli az éghajlatváltozást, a légszennyezést, a fenntartható termelést és fogyasztást, az egészséget és a környezetet, valamint a közös környezeti információs rendszert.

33 tagállam és hat együttműködő országa (Nyugat-Balkán) mellett az EEA az EU szomszédsági politikája keretében együttműködik, illetve partneri kapcsolatot tart fent szomszédaival és más országokkal, régiókkal is.

Forrás: eea.europa.eu

 Az alábbi listán az EEA együttműködési kezdeményezései, illetve régiókkal és nemzetközi szervezetekkel fenntartott partneri kapcsolatai közül kiválogatott tételek szerepelnek.

Regionális együttműködés

Az EU szomszédai és azok szomszédai

  • Keleti szomszédok: Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldávia, Oroszország, Örményország, Ukrajna
  • Déli szomszédok (Mediterrán régió): Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palsztin Nemzeti Hatóság, Szíria, Tunézia
  • Közép-Ázsia: Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán

Európai Szomszédsági projekt

A regionális együttműködési tevékenységek részeként, a 2010-2014 közti időszakban, az EEA (Európai Környezetvédelmi Ügynökség) kivitelezi az ENPI-SEIS projektet. A projekt átfogó célja elősegíteni a környezet védelmét az EurópaiSzomszédsági és Partnerségi Eszköz [European Neighbourhood and Partnership Instrument (ENPI)] területének országaiban (Az Európai Szomszédsági Politika [European Neighbourhood Policy, ENP] 6 keleti országában, valamint az OroszFöderációban, továbbá az ENP 9 déli országában). A konkrét projektcélok egyike, a környezeti megfigyelő hálózatok, valamint az adatok és információk megosztásánakfokozatos javítása az Osztott Környezeti Információs Rendszer (Shared Environmental Information System / SEIS) alapelveinek fokozatos kiterjesztésével Európa szomszédos országaiba.

Nagyvilág

Nemzetközi szervezetekkel folytatott együttműködés

Globális szinten

Regionális szinten

 

Egyéb
Elérhetőségeink
Valóságos Kincsesbanya
Both Ildikó
Projektgazda-producer
1138 Budapest, Viza u. 7./C
Tel./fax: +36 1/239-3546
E-mail: vkb@valosagoskincsesbanya.eu
Kövessen minket